fbpx

Renovatieplicht en asbestdossier in 2023. 

Verkoop ik mijn woning dan beter nu?

Indien uw woning gebouwd werd vóór 2001 en nog niet werd aangepast, is het antwoord hierop zeker JA!

Waarom dan juist?

●  Vanaf 1 januari 2023 start de renovatieverplichting voor ééngezinswoningen en appartementen. Nieuwe eigenaars van energieverslindende wooneenheden (dus met een EPC-label E of F) zullen verplicht worden om binnen de 5 jaar na aankoop de woning grondig energetisch te renoveren tot minimum EPC-label D.

De jonge gezinnen, die dit soort woningen kopen door de interessante prijsklasse, worden verplicht om quasi onmiddellijk te renoveren. Voor velen budgettair niet haalbaar.
Wie vandaag van plan is om een huis te kopen, calculeert best een renovatiebudget in als het gaat om energieverslindende woning.  

Kijk zeker ook de financiële steunmaatregelen na die de overheid aanbiedt om tegemoet te komen aan de hoge kosten. Premies voor energiebesparende investeringen en de renovatiepremie worden samengevoegd in Mijn VerbouwPremie

Wie een woning koopt met een slechte energieprestatie, kan genieten van een renteloos renovatiekrediet. Die renteloze lening kan u afsluiten op hetzelfde moment dat u uw hypothecair krediet in orde brengt. Meer informatie hierover kan u hier terugvinden.

Bent u al eigenaar van een woning? Dan krijgt u iets meer tijd, u heeft tot 2030 om het energielabel minstens naar D te brengen.

 Vanaf eind november 2022 is bovendien voor elke verkoop ook een asbestinventaris verplicht.  Naast de extra kost (gemiddeld een 500€ tot 800€), heeft het resultaat hiervan ook een impact op uw verkoopprijs.  Asbest verwijderen is geen evidente of goedkope zaak. De reglementering hierrond wordt ook steeds strenger.

Heeft uw woning EPC label E of F en is er mogelijk asbest aanwezig, dan heeft u er alle belang bij om nog dit jaar te verkopen!

Indien de compromis nog vóór 23 november ondertekend wordt, valt deze NIET onder deze regels.

Ook voor de koper is dit belangrijk, dat geeft hen de tijd naar beschikbaar budget te renoveren.

Graag wat meer info of een gratis schatting van uw woning ?   

0473/33 33 33 of info@wijns.be

Wijns Vastgoed helpt u met de glimlach verder.

Meer artikels...