fbpx
Nieuw EPC - Wijns Vastgoed

VANAF 1 JANUARI 2022 ENKEL NOG VERNIEUWDE EPC’S GELDIG BIJ VERKOOP

Vanaf 1 januari 2022 komen bij de verkoop van huizen en appartementen enkel nog EPC’s in aanmerking die opgemaakt zijn sinds 1 januari 2019. 


Belangrijk is dat wanneer een woning te koop wordt aangeboden en het compromis voor 1 januari 2022 wordt getekend, een EPC tot 10 jaar oud mag worden aangeboden. Wordt daarna de authentieke akte verleden vanaf 1 januari 2022, dan moet op dat moment een EPC opgemaakt sinds 1 januari 2019 voorhanden zijn. Indien het compromis na 1 januari 2022 wordt ondertekend, dan moet de opmaker vermelden of er voor het gebouw een geldig EPC residentiële gebouwen bestaat en of het ter kennis werd gebracht van de koper. 


Een geldig EPC is er op dat moment een die is opgemaakt sinds 1 januari 2019. Er is met andere woorden geen overgangsmaatregel voorzien voor panden die nog dit jaar te koop worden aangeboden, en waarvan het compromis of de authentieke akte (of beiden) na 1 januari worden ondertekend. Sinds 1 januari 2019 werd het EPC residentiële gebouwen vernieuwd en toont het certificaat een energielabel waardoor de energetische toestand van de woning meteen duidelijk wordt. Ook moeten adviezen op maat van de woning aanzetten tot energetische renovaties. Iets wat het oude EPC in mindere mate deed. Iedereen die een onderhandse akte voor de verkoop van een residentieel gebouw opmaakt, moet vermelden of er voor het gebouw een geldig EPC residentiële gebouwen bestaat en of het ter kennis werd gebracht van de koper. Idem voor de authentieke akte.  Bij een te-huurstelling geldt deze verplichting niet.

Bron: BIV.

Meer artikels...