fbpx
Foto Wijns Vastgoed

Vlaamse regering vraagt verlening gunstig BTW-tarief voor sloop en heropbouw.

De regeling over het gunstig btw-tarief van 6 % voor sloop en heropbouw loopt normaal gezien eind 2022 af.Daarna wordt de vervanging van een vervallen woning door een energiezuinige woonst dus een minder aantrekkelijk. En dat strookt niet met de klimaatambities van de Vlaamse regering. Die keurde begin deze maand een belangrijk pakket aan bijkomende klimaatmaatregelen goed.

Het verlaagd btw-tarief van 6 % is een belangrijke maatregel voor de klimaattransitie op de Vlaamse woningmarkt, zegt minister Diependaele (N-VA). Uiteraard kost dit aardig wat. Het verlengen van het verlaagde btw-tarief kan de Vlaming over de drempel trekken om de nodige investeringen te doen.’ Diependaele wijst er op dat de timing van eind 2022 geen rekening houdt met de duurtijd van een bouwproces.

‘Wie vandaag met vernieuwbouwplannen naar een architect stapt dreigt, nu al niet meer te kunnen genieten van de verlaagde btw.’ Minister van Omgeving Demir benadrukt ook het belang van de regeling voor het verminderen van de CO2-uitstoot. ‘Er moeten 2,9 miljoen woningen tegen 2050 sterk energetisch gerenoveerd worden. Nog steeds komt 28 procent van onze CO2-uitstoot naar buiten via slecht geïsoleerde daken, muren, ramen en deuren en door oude fossiele verwarmingsinstallaties. Het verlengen van het verlaagde btw-tarief is dan ook noodzakelijk als we onze klimaatambities willen waarmaken.

De Vlaamse regering gaf de bevoegde ministers Diependaele en Demir daarom de opdracht om een schrijven te richten naar federaal minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V). ‘De 6 %-regel voor sloop en heropbouw moet behouden worden, anders ontspoort de rekening voor de bouwers’, aldus nog ministers Diependaele en Demir. 

Bron:

https://www.knack.be/nieuws/belgie/vlaamse-regering-vraagt-verlenging-gunstig-btw-tarief-voor-sloop-en-heropbouw/article-news-1805033.html?_ga=2.15071862.1572760616.1638183521-176038311.1638183521

Meer artikels...